
کارشناس رسمی دادگستری رشته مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن و تشریح تخلفات حوزه غذایی
با توجه به اهمیت سلامت عمومی جامعه و نقش موثر غذا و کیفیت و سلامت آن در این امر مهم و جهت آشنایی شما خواننده محترم ، به بررسی جرائم غذایی بر اساس قوانین مطرح شده توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن می پردازیم .
تخلفات حوزه غذایی به دسته های مختلف تقسیم بندی شده است و در هر دسته با توجه به شرایط ، طبق قانون و بر اساس رای کارشناس رسمی رشته مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن با انها برخورد می شود.
تخلفات گفته شده می تواند در زمینه عدم کیفیت ، عدم کمیت لازم ، عدم رعایت بهداشت در تهیه مواد غذایی ، تقلب و استفاده از مواد غذایی ناسالم و نامناسب ، عدم نگهداری مواد غذایی با شیوه صحیح و طبق استانداردها ، وجود هر گونه شی ء خارجی در غذای پخته شده ، عدم رعایت نظافت محیط و وسایل آشپزی ، عدم رعایت قانون توسط کارکنان فعال در این حوزه ، عدم رعایت بهداشت شخصی توسط کارمندان و کارکنان بخش های مختلف تهیه ، بسته بندی و پخش غذا ، تاخیر در تهیه و توزیع غذا و... باشد .
برای هر کدام از موارد گفته شده کارشناس دادگستری رشته مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن چگونگی وقوع را بررسی کرده و در صورت محرز شدن جرم ، در مورد مجازات متخلف با شیوه هایی مثل تذکر ، اخطار کتبی ، جریمه نقدی و.. تصمیم گیری نموده و نظر خود را به قاضی تسلیم می دارد.
با ذکر چند مثال تعدادی از این تخلفات را توضیح می دهیم .
غذایتان را سفارش داده اید و مشاهده می کنید که متاسفانه برنج سوخته یا وارفته است هر کدام از این موارد جرم محسوب می شود .شاید برایتان جالب باشد که بدانید مواردی مثل شور ، بی نمک و سرد بودن غذا نیز قابل پیگیری ست . بسته بندی و پخش غذا در ظرف های نا مناسب نیز از این موارد است . در صورتی که غذایی سفارش دادید یا به رستوران و... مراجعه نمودید و پس از خوردن غذا دور از جانتان مریض شدید و احتمال دادید که این بیماری به آن غذا مربوط است می توانید از مجموعه مورد نظر شکایت کنید . اگر در بررسی ها موردی اعم از عدم رعایت بهداشت ، استفاده از مواد غذایی فاسد و یا هر مورد دیگری که نشان می دهد غذا سالم نبوده است ، مشاهده شود طبق قانون و به شدیدترین حالت با مجرم برخورد خواهد شد. جالب است بدانید حتی نپوشیدن دمپایی مخصوص جهت ورود به سردخانه ها ، برای کارمندان و کارگران جرم محسوب می شود.
افراد متفرقه نباید اجازه ورود به اماکن پخت و پز مثل آشپزخانه و.. را داشته باشند و همگی کارمندان و کارگران مجموعه های غذایی موظفند با ناظری که برای ان مجموعه تعیین شده همکاری لازم را در زمینه هایی مثل ارائه آمار ، بازدید از انبار و آشپزخانه و...داشته باشند . فعالان حوزه غذایی به هیچ وجه حق استخدام افراد حامل بیماری های واگیر ، را ندارند . تغییر در برنامه غذایی و دسر تنها می تواند با هماهنگی اداره اغذیه انجام شود.
شما می توانید در صورت مشاهده هر کدام از این تخلفات مراتب را از طریق کارشناس رسمی مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن پیگیری کنید.

صلاحیت های کارشناس رسمی دادگستری رشته مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن
رشته ی مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن از رشته های پر متقاضی برای گرفتن پروانه ی کارشناس رسمی می باشد. قوه ی قضائیه نیز هر ساله تعداد زیادی از افراد را در رشته های مختلف به عنوان کارشناس رسمی مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آن جذب کرده و این افراد برای اظهار نظر در خصوص پرونده های قضایی آموزش های لازم را دیده و صلاحیت های لازم را کسب می کنند.
رشته ی مواد غذایی از رشته های بسیار پرکاربرد در تمامی جوامع بوده و از آنجا که رابطه ای مستقیم با سلامتی و جان انسان ها دارد، این موضوع پراهمیت تر شده و تربیت کارشناسان این حوزه در درجه ی اول اهمیت قرار دارد.
از جمله صلاحیت هایی که افراد در طی کارآموزی به دست می آورند می توان به شناخت ویژگی های انواع مواد غذایی، توانایی بررسی و تشخیص کیفیت مواد غذایی، سنجش کیفیت و ارزیابی فرآیندهای تهیه ی مواد غذایی، بررسی سلامت انواع روغن ها، مواد ادویه ای، مواد افزودنی، مواد خام و کنسرو شده، بررسی سلامت و کیفیت مواد شیرین کننده، تشخیص کیفیت و بهداشتی بودن تمامی انواع مواد غذایی از جمله حبوبات، خشکبار، غلات، لبنیات، سبزیجات و صیفی جات، انواع گوشت ها و غیره اشاره کرد.
کاربرد کارشناس رسمی مواد غذایی در اجتماع و نیاز مردم
پرونده های زیادی هر ساله روانه ی دادگاه می شوند که مضمون آن ها شکایت از کارخانجات، رستوران ها، انبارهای نگهداری مواد غذایی، سوپرها، مراکز پخش مواد غذایی و غیره می باشد. شاکیان این نوع پرونده ها افراد حقیقی و حقوقی مختلف می باشند، که برای صدور حکم این پرونده ها نظر کارشناس مواد غذایی الزامی می باشد.
به عنوان مثال اگر افرادی از رستورانی شکایت کنند که بعد از مصرف فلان غذا در فلان رستوران دچار بیماری و مسمومیت غذایی شده اند، برای اثبات ادعای افراد نیاز به نظر کارشناس رسمی دادگاه می باشد.
یا به عنوان مثال اگر افرادی از کارخانجات مواد غذایی شکایت کنند و یا دولت شاکی کارخانه ی خاصی باشد، برای رسیدگی به روند پرونده نظر کارشناسی نیاز می باشد، که این نظر را کارشناسان رسمی دادگستری در رشته ی مواد غذایی برای صدور حکم نهایی صادر می کنند.
اگر کارخانه و یا رستورانی و یا شرکت پخش و تولید مواد غذایی خلاف مقرارت و قوانین مدون شده عمل نماید، برای سلب صلاحیت وی نظر کارشناس رسمی دادگستری الزامی می باشد.
به طور کلی نیاز به نظرات کارشناس مواد غذایی در جامعه به شدت احساس می شود و کارشناس رسمی مواد غذایی نه تنها در قوه ی قضائیه بلکه در مکان های مختلفی می تواند فعالیت کرده و برای خود کسب در آمد نماید. مثلا کارشناس مواد غذایی می تواند در ارگان ها و شرکت های خصوصی به عنوان ناظر کیفی فعالیت کند.
ثبت نام آزمون کارشناس رسمی دادگستری سال 97
ثبت نام آزمون کارشناس رسمی دادگستری سال 97 از 18 دی ماه همین سال شروع شده و تا 8 ام بهمن ماه ادامه دارد. افراد واجد شرایط می توانند در این آزمون ثبت نام نموده و پس از قبولی و دریافت پروانه ی کارشناس رسمی دادگستری شروع به فعالیت نمایند.
فارغ التحصیلان کارشناسی و بالاتر رشته های مهندسی شیمی، صنایع غذایی، تغذیه، علوم تغذیه، تکنولوژی صنایع غذایی، دکتری دامپزشکی، دکتری داروسازی، مهندسی کشاورزی با گرایش تغذیه با داشتن حداقل 5 سال سابقه ی کار علمی و تخصصی می توانند در این آزمون شرکت نمایند.
معرفی مشخصات ، صلاحیتهای
کارشناس رسمی دادگستری رشته مواد غذایی و مسمومیتهای ناشی از آن
• بررسی کیفیت مواد غذایی
• بررسی انواع مسمومیت غذایی و روشهای بررسی و پیشگیری
• تعیین و ارزیابی خسارت وارده بهکارخانجات مواد غذایی
• ارزیابی و قیمت گذاری تاسیسات،کارخانجات و ماشینآلات مواد غذایی
• تعیین و ارزیابی خسارت وارده به شیلات وکشتارگاه ها
• بررسی انواع سیلوها، نحوه نگهداری و ذخیره مواد غذایی
• بررسی علل و عوامل ایجادکننده فساد
• تشخیص میزان مواد افزودنی به مواد غذایی
با توجه به افزایش جمعیت کره زمین و سیر روند مهاجرت روستاییان از روستا به سمت و کاهش منابع غذایی انسانها و کاهش تولید این منابع غذایی از جمله کشاورزی یا محصولات دامی باعث استفاده از روشهای تکنولوژیکی برای افزایش محصول در مواد غذایی، دامی یا کشاورزی شد ، استفاده از محصولاتی که به محصولات دستکاری شده ژنتیکی معرف است باعث شد که میزان محصولی که از دام یا طیور یا محصولات کشاورزی بدست می آمد چندین برابر شد و کیفیت و حجم محصول ارائه شده نیز بهتر شد البته ظاهر امر نشان از موفق بودن این طرح داشت ولی پس از مدتی که از استفاده از محصولات تغییرات ژنتیکی یافته نشان از بروز مسمومیتها و به بیماریها در انسانها و همچنین دام و طیور و شیلات داشت.
علت آن هم این بود که تغییرات انجام گرفته برای افزایش میزان تولید باعث بروز سموم یا تغییرات ژنتیکی تآثیرات منفی بر روی این محصولات داشتها ند به نحوی که مثبت نبودن اورگانیک نبودن محصولات کشاورزی و دامی باعث تغییراتی در بدن مصرف کننده یا انسانها می شد که سر منشاء بیماریهای جدید بود و به ویژه مسمومیتهای ناشی از آنها بود لذا کارشناس رسمی دادگستری رشته مواد غذایی یا مسمومیتهای ناشی از آن وظیفه بررسی کیفیت مواد غذایی و مسومیتهای غذایی شناخت مسمومیتهای غذایی و روشهای بررسی و پیشگیری آنها را دارد.
همچنین وظیفه تعیین و ارزیابی محصولات دامی و مواد غذایی و محصولاتی که به روش تغییرات ژنتیکی در بحث صنعت کشاورزی استفاده شده است را دارد. بررسی کیفیت این محصولات و تعیین ارزیابی آنها وظیفه این کارشناسان است و به تبعه ان در صورتی که خسارتی بر افراد از این طریق وارد شده باشند ارزیابی اون خسارت را این کارشناسان انجام می دهند.
همچنین تعیین و ارزیابی خسارت وارده به کارخانجات مواد غذایی به عنوان یک بحث تخصصی است و ارزیابی و قیمت گذاری کارخانجات و تعیین ارزش تاسیسات و برآورد قیمت ماشین آلات مواد غذایی بر عهده این کارشناسان است. گزارشات ارزیابی، قیمت گذاری و تعیین ارزشی که برای محصولات کارخانجات ارائه میشود در عرصه شیلات و کشتارگاهها و سیلوها و محلهای نگهداری مواد غذایی نیز به همین مبنایی است به فرض تاسیسات سرد خانه جهت نگهداری مواد غذایی تعیین ارزش و قیمت گذاری را کارشناسان مواد غذایی انجام می دهند.
تشخصیص میزان مواد افزودنی مجاز بر مواد غذایی و همچنین بررسی علل و عوامل ایجا کننده فساد در مواد غذایی نیز جز صلاحیتهای کارشناسان این رشته است اهمیت این رشته از آنجا نشأت می گیرد که اختلافاتی که در صنعت مواد غذایی به وجود میآید ارتباط مستقیم با سلامتی انسانها دارد لذا دقت نظر کارشناسان رسمی دادگستری در ارائه گزارشات دقیق می تواند کمک شایانی به سلامت انسانها و عملکرد صحیح کارخانجات تولید کننده مواد غذایی داشته باشد.
دستمزد کارشناسان عضو مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده و کانون کارشناسان رسمی دادگستری بر اساس مصوبه حقالزحمه کارشناسی تحت عنوان تعرفه دستمزد کارشناسان رسمی دادگستری توسط قوه قضاییه تصویب و ابلاغ می گردد.
کارشناسان رسمی دادگستری